Trpanj, kao staro mjesto , u svojoj dugoj povijesti ima znamenitu kulturnu baštinu od kasnoantičke utvrde Gradine do crkava, kapelica i spomenika.


Gradina
Na brijegu neposredno iznad luke nalazi se prostrana utvrda Gradina, nastala najvjerojatnije u nesigurnim prilikama kasnoantičkog vremena, kada veliki bizanski car Justijan izgoni Istočne Gote iz Ilirika i podiže niz utvrda duž naše obale, da bi osigurao nesmetanu plovidbu.
Stubište i put koji vodi do ovog najznačajnijeg spomenika kulture i ujedno izvanrednog vidikovca izgrađeno je 1936. godine.


Crkva sv. Petra i Pavla
Ova crkva prvi se put spominje u povijesnim spisima 15. 09. 1657 godine.
Nekoć je to bila mala crkvica pod titularom sv. Mihovila , ali vremenom je bila nadograđivana.Od umjetničkih sakralnih djela u ovoj crkvi možemo izdvojiti kip gospe od Rozarija , donešen 1855.g. iz Italije koji je tada zaživio i na općinskom pečatu, a dan kad je kip donešen u Trpanj slavio se kao blagdan sve do 1912.g.


Crkva Gospe od Karmela
Ovu je crkvu 1645.g. oporučno dao sagraditi tadašnji zemljišni gospodar Trpnja Stjepan Jerolimov Gundulić određujući kako: kroz neprekidnih 40.g. od njegove smrti da se svi prihodi njegovih nekretnina, ma gdje se nalazili, spoje s utržkom prodaje njegovih pokretnih dobara, te da dobiveni novac državni blagajnici upotrebe za izgradnju crkve usred naselja Trpnja, koja treba biti po obliku i veličini kao "Sveta kuća" u Loretu.
Tijekom povijesti zamjenjeni su i dograđeni neki elementi crkve. Zanimljivo je da se , nakon što je papa 1632.g. odobrio da kult "Prijenos Svete kuće" postane blagdan - od 1683.g. blagdan Gospe od Karmela svetkuje kao najveći Trpanski blagdan.


Crkvica sv. Antuna
Sagradio je kao zavjet Antun Simonetti Šimunov - Antunović , 1695 g.
Crkvica ima barokni oltar , a iz prve polovice 19.stoljeća crkva ima i jednostavni podni mozaik , koji datira iz 1847.g.


Crkva sv. Roka
Najvišem trpanskom brežuljku s kojeg se pruža veličanstven pogled na trpanske krovove i Neretvanski kanal, na temeljima starije crkvice, u prvoj polovici 17. stoljeća sagrađena je crkva ovom zaštitniku od kuge.


Crkva sv. Nikole
Sagradio je pomorac Klement Cvitanović 1840.g. kao zavjet - "budući ga bili pokrili valovi , od smrti oslobođen", - kako piše na kamenom natpisu praga ulazne vratnice crkvene ograde.

Galerija slika

Kontakt