Okolica Trpnja je idealna za pješačenje i vožnju biciklom. Posebno lijepe su šetnica "oko mora" koja u dužini od 2 km sa sjeverne strane obilazi Trpanj kroz pitoreskno okružje morske obale i mediteranske vegetacije. Za one željne nešto ozbiljnije rekreacije preporučamo cestu koja iz Trpnja 15 km vodi do uvala Divna i Duba, prolazeći pritom pitomim pejzažem vinograda Donje i Gornje Vručice, dramatičnim vizurama ponora ponad posebno lijepe plaže Divna, te uz ljudskom rukom nedirnutu morsku obalu s jedne, te maslinike i mediteransku vegetaciju s druge strane do ribarskog naselja Duba.


TRPANJSKI PUTEVI MASLINOVOG ULJA

Trpanjski putevi maslinovog ulja počinju od kampa Vrila, od kojeg vodi 6 km pješačke i biciklističke staze do Velike Prapratne. Šetajući stazom možete vidjeti obnovljene stoljetne maslinike i suhozide, a u zadnje vrijeme i sve više  novih nasada maslina. Na svim križanjima puteva i proširenjima postavljeni su panoi s detaljnim prikazom puteva i kamene klupe za odmor. To su ujedno i vidikovci s kojih  možete uživati u spoju kamena, masline i mora.


ŠETALIŠTE 'OKO MORA'

Posebno zadovoljstvo je uživati u šetnji pokraj mora koja započinje s Trpanjskom rivom, a  prati obalu, uvale i kupališta. Pogled na more, kamen, mediteransko bilje i  borovu šumu nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Staza je pogodna za sve one koji vole šetati ili trčati. Staza je betonirana, a  uz stazu smještene su i klupe za odmor. Dužina pješačke staze iznosi 1 300 m. Šetnica završava iznad uvale Blace koja je poznata po ljekovitom blatu.


PLANINSKO BRDSKA STAZA MILOŠEVICA

Polazna točka je smještena južno od nogometnog igrališta u Trpnju. Uspon po brdu Miloševica traje 60 minuta i stiže se do „Velikog vrha „ 321 m nadmorske visine koji je označen križem. S velikog vrha pruža se pogled na Neretvanski kanal i cijeli Trpanj. 


VITER – BRDSKA STAZA

Od Trpnja istočno 1.5 km započinje brdska staza Viter. Uspon po asfaltiranoj cesti je 1.300 m dužine, a nakon toga makadamskim putem 2 km stiže se do sela Oskorušno. Staza prolazi kroz vinograde, maslinike i suhozide. Suhozidi i gomile kamenja uz stazu nastali su u pokušaju da se oslobodi komadić zemlje od krša za sadnju vinove loze, masline i smokve. Svaki taj kamen prošao je preko ruku peljeških žena i težaka.


PAŠKALOV PUT

Početna točka na našoj brdskoj stazi je crkva Gospe od Milosrđa. Penjući se 1 km kroz prirodu prošaranu autentičnim mediteranskim biljem dolazi se do arheološkog nalazišta Ilirske grobnice. Nakon 1 km uspona po brdu Paškal dolazi se do završne točke na našoj stazi a to je crkvica sv. Paškala. Otud se pruža pogled na Neretvanski kanal, vinograde i maslinike naših težaka. Također s tog mjesta pruža se pogled na selo Gornju Vrućicu.


LOZICA – BRDSKA STAZA

Od Trpnja istočno 3 km na putu za Orebić započinje brdska staza Lozica. Dužina staze je 10 km.  U početku staza prolazi kroz stare vinograde, nove nasade loze i maslina  a što se više penje  prolazi kroz šumu crnog dalmatinskog bora i stanište mnoge divljači. Lozica je vrlo slikovita staza jer prolazi kroz raznoliku  vegetaciju, pokraj izvora žive vode,  pješčanih dina, opustjelih i napuštenih dolaca i vinograda.  Staza završava u selu Donja Vrućica i 3 km udaljeno od poznate pelješke plaže Divna.


PUTEVI LJEKOVITOG BILJA

Lijepi pješački izlet započinje u Donjoj Vrućici, starim putem koji se odvaja od asfaltirane ceste za Dubu. Svojim mirisom i egzotičnim cvijetom otkrivaju se brojne ljekovite biljke kojima staza obiluje ( kadulja, ružmarin, vrijes, smilje ). Šetajući stazom susreću se brojne gomile kamena, neke su nastale obradom zemlje a neke su vidljivi tragovi iz Ilirskog doba. Dužina staze je 2.5 km , a završna točka je  crkva sv. Kuzme i Damjana u Donjoj Vrućici.


Pješacko biciklistička staza Duba – Lovište

Staza prokopana 2018. godine nudi 13 km nedirnute prirode s pogledom na kopno i otok Hvar. Putem ćete proći i iznad  šljunčano-pješčane plaže Jezero nazvane po jezeru na kopnenoj strani, sa slatkom vodom koja se potočićem ulijeva u more.

Strogo je zabranjeno paljenje vatre.


 

Galerija slika

Kontakt